(Lymfe) Oedeemtherapie

De oedeemtherapeut helpt het lichaam het overtollige vocht af te voeren waardoor pijn en beperkingen afnemen.

Lymfoedeem is vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Er zijn verschillende oorzaken en vormen van oedeem. Lymfoedeem is vochtophoping door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen, door bestraling of door een aangeboren defect. Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar kan u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden. Daarnaast kan er ook een bewegingsbeperking zijn rondom het betreffende gebied door bijvoorbeeld littekenvorming.

Oedeemtherapie bestaat uit (een combinatie van) massagetechnieken (manuele lymfedrainage), compressietherapie (zwachtelen van het aangedane lichaamsdeel), lymftaping, oefentherapie en adviezen en voorlichting.

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat u lymfoedeem heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of specialist, deze zal bepalen of behandeling noodzakelijk is. Voor behandeling is altijd een verwijzing van een specialist of huisarts nodig.

Onze oedeemtherapeut is aangesloten bij de NVFL.

Alle behandelingen